Kilka krajów na świecie słynie z produkcji i wykorzystania naturalnych kadzidełek zapachowych. Tradycja produkcji kadzideł sięga w nich często tysięcy lat. W wielu z nich kadzidełka produkuje się też wciąż tymi samymi metodami, co kiedyś, czyli w całkowicie ręcznym procesie.
- Indie są bezsprzecznie największym producentem kadzidełek na świecie. Kraj ten ma długą tradycję wykorzystywania kadzidełek w praktykach religijnych, medytacyjnych i rytuałach. Popularne składniki używane w indyjskich kadzidełkach to sandałowiec, jaśmin, róża i rozmaite żywice i zioła. Kadzidła indyjskie słyną z wysokiej jakości, bogactwa rozmaitych zapachów oraz umiejętnego dopasowania do potrzeb odbiorcy. Przykładem mogą być kadzidełka stosowane w Ajurwedzie, czyli hinduskim systemie zdrowotnym. Dobiera się w nim składniki kadzidła w zgodzie z własną konstytucją (dosha), aby osiągać najlepsze efekty. Indie to również kadzidła ziołowe, które wykorzystywane są w ziołolecznictwie.
- Również Nepal ma tradycję produkcji kadzidełek sięgającą tysięcy lat, zwłaszcza w kontekście buddyjskim. Nepalskie kadzidełka często zawierają unikalne mieszanki lokalnych ziół i przypraw, takie jak jałowiec czy cedr.
- Japonia jest znana z produkcji wysokiej jakości kadzidełek, szczególnie w regionie Kyoto. Japońskie kadzidła charakteryzują się subtelnymi i wyrafinowanymi zapachami, często wykorzystującymi składniki takie jak drzewo agarowe (kō), cedr, sandałowiec i różne zioła. Japońskie kadzidełka charakteryzują się też niestety wyższą ceną. Jeśli ktoś oferuje nam kadzidełko japońskie w cenie niższej niż 5 zł za sztukę to możemy być niemalże pewni, że nie jest to kadzidełko produkowane w tradycyjnym, naturalnym procesie.
- Historia produkcji i używania kadzidełek w Chinach jest bardzo długa, gdyż od dawna wykorzystywane są w kontekście religijnym i duchowym, zwłaszcza w taoizmie i buddyzmie. Chińskie kadzidełka często wykorzystują składniki takie jak agar, sandałowiec czy ginseng. Niestety produkcja kadzidełek zapachowych w Chinach została niemalże całkowicie zdominowana przez fabryki, w których najczęściej stosuje się liczne syntetyczne dodatki. Jeśli więc decydujemy się na zakup kadzidełek, zdecydowanie radzimy omijać te Made in China.
- W Tybecie kadzidełka są często używane w praktykach buddyjskich. Tybetańskie kadzidełka są zwykle grubsze i wykonane z mieszanek ziół, przypraw i żywic, takich jak jałowiec, szafran, cynamon i różne lokalne rośliny. Mają one też często inny kształt, tj. wieżyczek, stożków czy kształtów przypominających fragmenty mandali. W praktyce tybetańskie kadzidełka są trudno dostępne w Polsce.
- Tajlandia to kolejny kraj znany z produkcji kadzidełek, szczególnie używanych w buddyzmie. Tajskie kadzidełka często zawierają mieszanki ziół, kwiatów i drzewnych żywic. Są one często stawiane w świątyniach, również tych przydomowych. Podobne zwyczaje zawędrowały wraz z buddyzmem również na indonezyjską wyspę Bali oraz na Sri Lankę.
Każdy z tych krajów ma swoje unikalne receptury i tradycje związane z produkcją i wykorzystaniem kadzidełek, co sprawia, że są one różnorodne pod względem zapachów i właściwości.